Document

2021 január 1-től érvényes jogszabály

symbol


A kormány döntése értelmében az online kasszát használó kereskedők 2021. január 1-jétől kötelesek biztosítani bármilyen formában elektronikus fizetés lehetőségét vevőik számára.

A módosítást a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény tartalmazza. Gulyás Gergely kihangsúlyozta, a jelenlegi helyzet is rávilágított arra, mennyire fontos a készpénzforgalom csökkentése Magyarországon - függetlenül attól, hogy az MNB naponta fertőtleníti a készpénzt. Ez nagyjából 60.000 vállalkozást érint hazánkban. Mindamellett, hogy a bankkártyaelfogadás bevezetése költséggel jár, mely a kereskedőt terheli nem árt figyelembe venni, hogy akár jelentős hasznot is jelenthet az üzletnek.
Számos kutatás alátámasztja, hogy a vásárlok 15-20 százalékkal többet költenek bankkártyával, ha nem a pénztárcájukban lapuló készpénzt kell figyelniük.
Elektronikus fizetőeszköz beszerzése esetén fontos felmérni az ügyfelek igényeit, különböző ajánlatok között is lényeges eltérés lehet, ezért lényeges ismerni az üzlet sajátos működését, hogy a legköltséghatékonyabb megoldást választhassa a kereskedő.

Nem utolsó sorban fel kell mérni a technikai szükségleteket:

  • asztali terminál, wifis, Bluetooth-os vagy SIM kártyás megoldásra lesz szükség,
  • SZÉP kártya, egészségbiztosítási kártya elfogadást kell-e biztosítani,
  • hány darab készüléket szeretne a kereskedő,
  • szükséges-e bármilyen kiegészítő (dokkoló, PIN pad stb.)

Azt, hogy az elérhető lehetőségek közül egy adott kereskedő számára melyik a legmegfelelőbb megoldás a fentiek együttese adhatja meg.

TOVÁBBI HÍREK

KAPCSOLAT

map icon

H-1034 Budapest, Tímár utca 20. 4.em