Document

Elektronikus fizetés: Mire számíthatnak a kereskedők a januári határidőt követően

online payment img


Korábban már felhívtuk rá a figyelmet, hogy az online kasszát üzemeltető kereskedők 2021. január 1-jétől kötelesek biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét vevőik számára valamilyen formában.

Bár több megoldással is szolgál már a piac, megjelentek új megoldásokat kínáló fintech cégek is, a legelterjedtebb és legbiztonságosabb forma még mindig a kártyás fizetés, történjen ez bankkártyával, vagy annak valamilyen digitalizált alternatívájával.

A 2021 január 1-jei határidőt megelőző két-három hónapban a szolgáltatók számítottak a megkeresések számának jelentős növekedésére, tapasztalatok és visszajelzések azt mutatják, hogy a kisebb kereskedések tömegesen leginkább november végén és december hónapban fordultak nagy számban a szolgáltatókhoz.

Gyakran fordultak hozzánk tipikus kérdésekkel; a bankkártyás fizetés miért is érné meg a kereskedőnek; ez csak költséggel jár; „eddig is megvoltam kártyás fizetés nélkül, ezután is megleszek”.
Tekintve a legalapvetőbb tényeket, a készpénzt valahol tárolni, majd szállítani szükséges, amennyiben a beszállítót és költségeket utalással rendezi a kereskedő, annak még előzőleg említettek mellett is befizetési díja keletkezik, az utalásnak szintén költsége keletkezhet. A bankkártyás fizetések ezzel párhuzamosan spontán vásárlásokat eredményeznek, a vásárlók többet költenek kártyás fizetések alkalmával, valamint ne felejtsük el, kényelmes. A kereskedő legkésőbb két munkanapon belül a számláján találja az utalást, valamint egy minőségi szolgáltatóval, kimutatásaink megkönnyítik könyvelője mindennapjait. Figyelembe véve minden tényezőt, nem feltétlen kerül többe a bankkártyás fizetés vállalkozása számára.

Több budapesti és vidéki partnerünk jelezte már, hogy a hatóságok megkezdték a kereskedésekben az elektronikus fizetési lehetőség rendelkezésre állásának ellenőrzését. Sürgős megkereséséket kaptunk több, nagy forgalmú vállalkozástól is, ahol eddig nem állt rendelkezésre bankkártyás fizetési lehetőség. A hatóságok a módosított 2005. évi CLXIV. törvényben rögzített szankciók bármelyikét alkalmazhatják, amennyiben üzlethelyiségében nem biztosít elektronikus fizetést vásárlói számára. Elrendelhetik az üzlet ideiglenes, azonnali bezárását, visszavonhatják engedélyét, közigazgatási bírságot szabhatnak ki. Ha eddig még valamilyen okból kifolyólag nem gondoskodott a törvényi megfelelésről, azt mihamarabb tegye meg!

TOVÁBBI HÍREK

KAPCSOLAT

map icon

H-1034 Budapest, Tímár utca 20. 4.em