Minden, amit tudnod kell a bankközi jutalékról – Interchange díj és Interchange++ árazási modell

Habár kereskedőként nem igazán engedheted meg magadnak, hogy ne kínálj bankkártyás fizetési lehetőséget a vevőidnek, ennek is megvannak a költségei.

A Novopayment szakértői a következő blogbejegyzésben kifejtik Neked, hogy mit érdemes tudnod a bankközi jutalékról, azaz az Interchange díjról! 


Mi az a bankközi jutalék? Az Interchange++ árazási modell jelentése

A bankközi jutalék, más néven az Interchange díj (röviden IC, valamint IC++ árazás) tulajdonképpen egy háromoldalú megállapodás a kártyatársaságok, a kártyát kibocsátó bankok, és a bankkártya elfogadóhelyek között.

Az IC a bankkártya elfogadás költségeihez tartozik, amit végső soron Neked, kereskedőként kell kifizetned. Eredetileg a kereskedő bankja fizeti meg annak a banknak, ahol a kártyatulajdonosnak van számlája, viszont ezt a költséget nem vállalja magára, így a kereskedőket terheli ennek a költsége.

A bankközi jutalék mértékét a nemzetközi kártyatársaságok határozzák meg, ez Magyarországon jelenleg 0,2% betéti kártyák esetén, és 0,3% hitelkártyák esetén. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kereskedőként minden kártyás tranzakciónak a 0,2 -0,3%-át Neked kell állnod. 

Az Interchange díj célja, hogy ebből fedezhessék a bankok a kártyás fizetések technikai hátterének a költségeit (szerverek, szoftverek, internetes kapcsolat, áramforrás…).


Bankközi jutalék és egyéb tranzakcióhoz kapcsolódó költségek POS terminál használatnál

A bankkközi jutalék tehát a terminál szolgáltatóktól független díj, amivel számolnod kell POS terminál használatánál.

Az IC++ árazási modellben egy szintén független költségnek számít a kártyatársasági díj (CSF), ami nevéből adódóan a kártyatársaságok költségeit fedezi. Ennek a mértéke Magyarországon jellemzően a kártyás tranzakciók 0,22%-a. (Ennek a díjak a mértéke erősen függ a fizetett tranzakció mértékétől. Alacsony tranzakciós érték esetén ez a díj magasabb, míg magas tranzakciós érték esetén alacsonyabb.)

A kártyatársasági díj mértékét viszont a kibocsátás és az elfogadás helye is befolyásolja. Például, ha Európában kibocsátott kártyával fizet valaki Európán belül, akkor alacsonyabb lesz ennek a díjnak a mértéke, mint ha a kontinens határain túl használta volna a kártyáját. 

A kártyatársasági díjon és a bankközi jutalékon kívül vannak még olyan bankkártya elfogadási költségek, amelyek viszont már attól függnek, hogy melyik POS terminál szolgáltató mellett döntesz. Ilyen például:

  • A terminál havi bérleti díja.
  • Az egyszeri vásárlás díja (ha nem bérleti konstrukciót választasz).
  • Esetleges szerviz díjak (ha nem bérleti konstrukciót választasz).
  • A terminál telepítési költsége (van olyan szolgáltató, ahol erre is felszámolnak egy összeget). 
  • A terminálhoz kapcsolódó tranzakciós költségek (fix vagy százalékos érték a vásárlások összegéből, aminek lehet havi minimum díja is).


Így segít Neked a Novopayment az IC++ árazás és egyéb díjak kalkulálásában (és más költségek visszaszorításában)

IC díj ide vagy oda, ahhoz, hogy gond nélkül elfogadhasd az összes általános betét- és hitelkártyát az üzletedben, kávézódban, éttermedben, szükséged lesz egy megbízható POS terminálra. 

A Novopayment készpénzmentes fizetés szakértői már rengeteg vállalkozásnak segítettek megtalálni azt a fizetési eszközt, ami a leginkább megfelel a vállalkozásuk méretéhez és tevékenységi köréhez.

Napjainkban aligha engedheti meg magának bármely kereskedő, hogy ne biztosítson valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget vásárlóinak, ugyanis így könnyen vevőket veszíthetsz. A kártyás fizetés kényelméhez Magyarországon is hozzászokott az emberek nagy része, ami nagyban látszik abból is, hogy évről évre háttérbe szorulnak a készpénzes tranzakciók.

Habár kereskedőként sem Te, sem mi nem tudjuk befolyásolni a bankközi jutalék mértékét, szakértő POS terminál szolgáltatóként több módon segítünk Neked kalkulálni a bankkártya elfogadás költségével, hogy megérje a vállalkozásodnak.  

  • Nálunk se hűségidő, se rejtett költség. A szolgáltatásunk megbízhatóságával és színvonalával győztük meg eddig is azokat a kereskedőket, akik a mi készülékeinket használják.
  • A nap 24 órájában elérhető, ingyenes szerviz szolgáltatás. Legkésőbb 24 órán belül meg tudjuk oldani a hibaelhárítást.
  • Bankfüggetlen Novopayment POS terminálok. Úgy írjuk Neked jóvá a forgalmadat, ahogy Neked kényelmes, már meglévő számlára. Ha több terminálod van, akkor akár külön üzlethelyiség, külön pénznem szerint, majdnem bárhol vezetett számlákra.
  • DCC visszatérítés. Habár a bankközi jutalék tőlünk is független költség, tudunk Neked abban segíteni, hogy az Interchange díjon kívül máshol csökkentsük a bankkártya elfogadás költségeit. A DCC dinamikus valutaváltást jelent, aminek hála a külföldi vásárlók akár saját devizájukban is fizethetnek az üzletedben vagy a webáruházadban. Ennek van pozitív jutaléka is, magyarán a Novopayment partneri jóváírnak Neked pénzt a DCC tranzakciók után. Így akár nullára is csökkentheted a tranzakciós költségeidet, de olyan is előfordulhat, hogy mi utalunk Neked többletet!

Tudd meg Te is, hogy pontosan mekkora költségekkel számolhatsz a Novopaymenttel! Egy szakértői konzultáció keretein belül gondoskodunk róla, hogy megtaláljuk a számodra legelőnyösebb megoldást. Add meg a várható forgalmadat, az átlagos kosárértéket, pár cégedre vonatkozó adatot, és kollégáink hamarosan vissza is jeleznek a megadott elérhetőségeken egy konkrét árajánlattal!

ÍRJ NEKÜNK MOST!

További cikkeink

Fizetés egészségpénztári kártyával: tegyél szert több vásárlóra

Fizetés egészségpénztári kártyával: tegyél szert több vásárlóra

Bővebben
Milyen előnyökkel jár az online bankkártyás fizetés vs. PayPal fizetés webshopodban?

Milyen előnyökkel jár az online bankkártyás fizetés vs. PayPal fizetés webshopodban?

Bővebben
SZÉP kártya felhasználás: mire használhatják a SZÉP kártyát a vevőid?

SZÉP kártya felhasználás: mire használhatják a SZÉP kártyát a vevőid?

Bővebben