SZÉP kártya felhasználás: mire használhatják a SZÉP kártyát a vevőid?

A SZÉP kártya felhasználása praktikus lehetőséget kínál vásárlóidnak, hogy béren kívüli juttatásukat Nálad költhessék el.

A SZÉP kártyás fizetés lehetőség biztosításával tehát plusz egy okot adhatsz a potenciális vásárlóidnak, hogy Téged válasszanak. 

De mi szükséges az elfogadásához és mire használható a SZÉP kártya? A Novopayment következő blogbejegyzésében részletesen körbejártuk a témát!


A SZÉP kártya felhasználás feltételei – Mi kell ahhoz, hogy fogadhasd vevőid SZÉP kártyás fizetéseit?

Vegyük végig a Novopayment készpénzmentes fizetés szakértőivel a SZÉP kártyás fizetések elfogadásának a 3 fő szempontját:

 1. Mire használható fel a SZÉP kártya 2023-tól? Engedélyezett tevékenységi körök
 2. A SZÉP kártya felhasználás költségei
 3. A SZÉP kártya felhasználáshoz szükséges eszközök és az igénylés menete


1. Mire használható fel a SZÉP kártya 2023-tól? Engedélyezett tevékenységi körök (TEÁOR számok)

Az engedélyezett tevékenységi körök adnak választ arra, hogy mire használható fel a SZÉP kártya. Az erről szóló jogszabályban tételesen megtalálhatod TEÁOR (Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere) számokkal együtt.

2023. január 9. óta megszűnt a SZÉP kártyás fizetéshez tartozó 3 alszámla (szálláshely és üdültetés, szabadidő és rekreáció, vendéglátás és melegétel kiszolgálás), ami még inkább megkönnyítette a vásárlók dolgát. Az egyetlen megmaradt számláról minden olyan szolgáltatás kifizethető, ami az aktuális jogszabályok szerint a SZÉP kártya hatálya alá tartozik. Emellett pedig a SZÉP kártya eddigi 450 000 forintos kerete 600 000 forintra növekszik.


A SZÉP kártya felhasználása és elfogadása a következő tevékenységek esetén lehetséges:

 1. szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR’08 55.10., 55.20., 55.30.),
 2. belföldi utazásközvetítés és belföldi utazásszervezés (TEÁOR’08 79.11-ből belföldi szálláshely foglalása és belföldi utazás foglalása, 79.12-ből belföldi előre összeállított utazási csomagok értékesítése),
 3. a szálláshelyen igénybe vehető és a szálláshely-szolgáltatással együttesen fizethető bármely szolgáltatás,
 4. fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR’08 96.04),
 5. éttermi, mozgó vendéglátás (TEÁOR’08 56.10.),
 6. egyéb vendéglátás (TEÁOR’08 56.29.),
 7. egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR’08 86.90-ből a fizioterápiás szolgáltatás, a dentálhigiéniai kezelés, a diagnosztikai szolgáltatás, a terhesgondozás és az egyéb, máshová nem sorolt humán-egészségügyi ellátás),
 8. előadó-művészet (TEÁOR’08 90.01.),
 9. múzeumi tevékenység (TEÁOR’08 91.02.),
 10. növény-, állatkert és természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR’08 91.04.),
 11. vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység (TEÁOR’08 93.21.),
 12. testedzési szolgáltatás (TEÁOR’08 93.13.),
 13. egyéb sporttevékenység (TEÁOR’08 93.19-ből a verseny- és lovaglóistállók tevékenysége, a sporthorgászat és a sportesemények, a szabadidős sportrendezvények nevezési, regisztrációs díja),
 14. belvízi személyszállítás (TEÁOR’08 50.30.),
 15. egyéb foglalás (TEÁOR’08 79.90-ből az idegenvezetés),
 16. sportlétesítmény működtetése (TEÁOR’08 93.11-ből a sportpályák bérlése, uszodabelépő és -bérlet értékesítése),
 17. sportegyesületi tevékenység (TEÁOR’08 93.12.),
 18. sport, szabadidős képzés (TEÁOR’08 85.51.),
 19. szabadidős, sporteszköz kölcsönzése (TEÁOR’08 77.21.),
 20. helyközi vasúti személyszállítás (TEÁOR’08 49.10-ből kizárólag a keskenynyomközű vasúton történő személyszállítás),
 21. máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység (TEÁOR’08 93.29-ből a szabadidőpark- és strandszolgáltatás, sípálya és sporthajókikötő szolgáltatásai, valamint a szabadidős létesítmény működtetője által nyújtott, a pihenést, szabadidőt szolgáló eszközök kölcsönzése).


2. A SZÉP kártya felhasználás költségei: mennyit kell fizetned elfogadóhelyként?

A vállalkozások szemszögéből a SZÉP kártya felhasználásának is van költsége, amivel érdemes számolnod. A SZÉP kártya kibocsátóknál (OTP, K&H, MBH) kötött szerződés térítésmentes, de minden SZÉP kártyás fizetés után jutalékot kell nekik fizetned. Ennek a mértéke nem haladhatja meg a 3,6%-ot, de minimum 12 forint a költsége, akármilyen kis összegű tranzakcióról van szó, ahogy erről korábban is írtunk a SZÉP kártya elfogadásról szóló cikkünkben.


3. A SZÉP kártya felhasználásához szükséges eszközök – Novopayment POS terminál igénylés

A SZÉP kártya felhasználása POS terminállal válik lehetővé kereskedői oldalról, ha annak az elfogadására alkalmas készülékkel rendelkezel. Ez szinte minden Novopayment terminállal lehetséges.

 1. Mielőtt még szerződést kötnél a SZÉP kártya kibocsátókkal, először igényeld meg a saját Novopayment POS terminálodat, mivel a SZÉP kártyás szerződéskötéshez a kártyaolvasó készüléked adatait is meg kell majd adnod.
 2. Habár mindhárom kibocsátóval szerződést kell kötnöd, hogy minél több vásárlódnak elfogadhasd a SZÉP kártyás fizetését, a Novopayment bankfüggetlen terminált bocsát rendelkezésre. Így, ha bankot is váltasz, elég lesz csak a bankszámlaszámot módosíttatnod a szolgáltatóknál, a terminál kódja a régi maradhat, így a regisztrációs folyamatot nem szükséges újrakezdened.
 3. A SZÉP kártya elfogadóhellyé válás szerződés folyamata kicsit el tud térni a három kibocsátónál, de minden esetben egy online elérhető nyomtatványt kell majd kitöltened az ott megadott irányvonalak szerint.
 4. A SZÉP kártya elfogadás aktiválási folyamatát a Novopayment ügyfélkapus felületén könnyen nyomon követheted, úgy ahogy az összes bankkártyás tranzakciódat is, ami megkönnyíti Neked a riportok készítését.


A SZÉP kártya felhasználásának engedélyezése az üzletedben tovább gyarapíthatja a fogyasztói bázisodat. Bátran hangsúlyozd ki ennek a lehetőségét a vevőid számára!

Kérj tőlünk személyre szabott árajánlatot és a Novopayment készpénzmentes fizetés szakértői megkönnyítik neked a SZÉP kártya elfogadóhellyé válás folyamatát!


További cikkeink

Bankkártyás fizetés webáruházban - Emeld vállalkozásod a következő szintre!

Bankkártyás fizetés webáruházban - Emeld vállalkozásod a következő szintre!

Bővebben
Minden, amit tudnod kell a bankközi jutalékról – Interchange díj és Interchange++ árazási modell

Minden, amit tudnod kell a bankközi jutalékról – Interchange díj és Interchange++ árazási modell

Bővebben
Melyik a legjobb POS terminál? Rangsoroltuk az 5 legjobb POS terminált

Melyik a legjobb POS terminál? Rangsoroltuk az 5 legjobb POS terminált

Bővebben