A bankkártya elfogadás költségei - Mennyibe kerül fenntartani egy POS terminált?

Bankkártyát elfogadni kereskedelmi szempontból biztosan megéri, de ahhoz, hogy pontosan kalkulálhassunk, egy POS terminál havi fenntartási költségeinek meghatározásához több tényezőt kell figyelembe vennünk.

A következőkben sorra vesszük a legfontosabbakat, így a végén összeáll a kép, hogy miből tevődik össze a POS terminál fenntartásának díja és azért cserébe milyen szolgáltatást kaphatunk.


Miből tevődnek össze a POS terminál költségei


A POS terminál költségei két nagy csoportra bonthatóak, az első csoport magához a terminálhoz kapcsolódik, míg a második csoport a használatukhoz. Az első csoporttal egyszerűbb számolni, ez általában annak a fix költsége, hogy egyáltalán legyen terminálunk, míg a második csoport költsége azt fejezi ki, hogy mennyi levonás után kerül a bankszámlánkra a vásárlási összeg akkor, ha valaki kártyával fizet, ahhoz képest, mint ha ezt készpénzzel tenné. Egyik csoport költsége sem független saját adottságainktól.


Díjat befolyásoló adottságaink


Néhány alapvető adatunkra egészen biztosan rá fognak kérdezni egy konkrét ajánlat készítésekor. Ezek az adatok jelentősen befolyásolhatják a számunkra legkedvezőbb konstrukciót, így magát az ajánlatot is, érdemes tehát a valósághoz legközelebb eső módon becsülnünk. Mekkorára tervezzük az éves bankkártyás forgalmunkat és mekkorára várható az átlagos kosárérték (vásárlási érték)? Szintén fontos tényező, hogy milyen POS terminálra van szükségünk és hány darabra. 


POS terminál fix költségei: telepítési díj, szolgáltatási díj


A telepítési díj egyszeri kiadás, amit akkor kell megfizetnünk, amikor először kerül beüzemelésre az új POS terminál. Ennek költsége a terminálok számától és a szolgáltatótól függ. A forgalmi adatoktól függően szolgáltatási díjjal vagy havidíjjal is kellhet számoljunk, amely egy fix költség. Ezt általában a szerződéskötéskor állapítják meg, de esetenként a már aktív szolgáltatásokon is alkalmazhatják utólag, amennyiben az aktív forgalmi adatok megkívánják, mert azok jóval alulmúlják az ígértet. Utóbbi esetben természetesen a Kereskedő tájékoztatása is megtörténik.


Tranzakcióhoz kapcsolódó költségek: kártyatársasági díj, tranzakciós díj, minimum díj, bankközi jutalék, forgalmi jutalék


A fenti díjak és jutalékok közül a minimum díj, a tranzakciós díj és a forgalmi jutalék mértéke a terminálszolgáltatótól függ, míg a kártyatársasági díj és a bankközi jutalék független tőlük – ezért nehezebb is velük előre kalkulálni.


A tranzakciós díj az az előre meghatározott állandó összeg, amit minden tranzakció esetén meg kell fizetnünk. A forgalmi jutalékot (amit gyakran kereskedői jutaléknak hívnak) a tranzakció összegéből számítják, annak adott százalékos hányada. A minimum díj az a szolgáltatási díj, amit akkor számít fel a szolgáltató, ha ennek értékét a tranzakciós díj és a forgalmi jutalék összege nem ér el.


A bankközi jutalékot az elfogadó szolgáltató fizeti (és hárítja tovább költségét a kereskedőre) a kártyabirtokos bankjának elektronikus fizetések után. A bankközi jutalék célja, hogy a fizetés költségeinek biztosítása annak nyereségéből fedeződjön, mind a fogadó, mind a kártyát kibocsátó bank esetében. A bankközi jutalék összege a bankkártya típusától függ. Lakossági bankszámlához kapcsolódó kártyák esetén a MasterCard és a Visa is (az aktuálisan érvényben lévő árszabásuk alapján) 0,2-0,3%-ot számít fel, előbbit betéti kártyák, utóbbit hitelkártyák esetén. Üzleti kártyák esetében a százalékos arány és az ársapka is magasabb. 


A kártyatársasági díjak a kártyatársaságok költségeit fedezik. Itt már az is számít, hogy a kibocsátás és az elfogadás helye hol van: egy európai kártyával Európában fizetni olcsóbb, mint egy máshol kibocsátottal. A MasterCard egy sávos, fix összeget és egy százalékos arányt alkalmaz, Visa esetén az árképzés hasonlóképpen zajlik. Minden kártyatársaság más díjat alkalmaz, így természetesen egy UnionPay vagy JCB a fentiektől eltérő módon számol. 


Tehát a POS terminál költségei részben nem számolhatóak biztosan előre, mert az a vásárló által használt kártya kibocsátójától és a bankkártya típusától is függ. Sőt, néhány bankkártyatípus esetében az is számíthat, hogy a fizetés érintéssel, vagy a chip alkalmazásával és PIN megadásával történt. Az eltérő számítási metódusok miatt a különböző összegű fizetések is befolyásolják a díjat. Például egy 100 forintos fizetés arányosan MasterCarddal lényegesen többe kerül, mint egy 1.000 forintos, ugyanakkor a Visa esetében ez nincs így. 


A Novopayment több árazási metódust is kínál, általánosságban elmondható, a POS terminál költségei a szolgáltatási díjból, a forgalmi jutalékból (kereskedői jutalék), bankközi jutalékból és a kártyatársasági díjból tevődnek össze.   


Mit tartalmaz a szolgáltatási díj és a forgalmi jutalék (kereskedői jutalék)


A Novopayment esetében a két díj az igényelt modern, gyors, mobil POS terminált vagy terminálokat, azok telepítését, dedikált kapcsolattartót, bármikor elérhető, specializált ügyfélszolgálatot és teljes POS karbantartást tartalmaz. A szolgáltató által kínált készülékek mindegyike 83 különböző pénznemet fogad el és 24 pénznemben végez jóváírást. Idegen pénznemű kártya lehúzásánál a vásárlónak felajánlásra kerül, hogy a tranzakció melyik pénznemében történjen. A terminál kezeli a legnépszerűbb kártyakibocsátók és mobiltárca szolgáltatók termékeit és egyszerű, átlátható forgalmi kimutatást készít. A terminálok bankfüggetlenek. 


Egy szolgáltató konkrét példája


Lássunk egy általános, indikatív példát! Egy kis vállalkozó, 5.000.000 forint éves kártyaforgalommal számoló, egy darab POS terminállal rendelkező 3.990 forint szolgáltatási díj mellett 1,19% kereskedői jutalékkal. Egy 20.000 forintos kosár lakossági Visa betéti kártyával való fizetése esetén a díj így alakulna:

kereskedői jutalék: 238 Ft

bankközi jutalék: 40 Ft

kártyatársasági díj: 44 Ft

összesen: 322 Ft


Amennyiben a vásárló külföldi devizás kártyával és annak idegen pénznemében hajtja végre a tranzakciót, úgy a tranzakciós jutalék nagy mértékben csökkenhet a devizaváltási szolgáltatásnak köszönhetően. (DCC)

Tudja meg Ön is, hogy pontosan mekkora költséggel kalkulálhat a Novopaymenttel! Adja meg várható forgalmát, átlagos kosárértéket, pár cégére vonatkozó adatot és néhány órán belül kézhez is kaphatja konkrét ajánlatát vagy kérhet szakértői konzultációt a témában. 


További cikkeink

Melyek a legjobb elektronikus fizetési módok a hazai vállalkozások számára?

Melyek a legjobb elektronikus fizetési módok a hazai vállalkozások számára?

Bővebben
A bankkártya leolvasó működése - Minden, amit egy POS terminál működéséről tudni érdemes!

A bankkártya leolvasó működése - Minden, amit egy POS terminál működéséről tudni érdemes!

Bővebben
A bankkártya elfogadás költségei - Mennyibe kerül fenntartani egy POS terminált?

A bankkártya elfogadás költségei - Mennyibe kerül fenntartani egy POS terminált?

Bővebben