Bankkártya terminál szalag választás: melyik típust érdemes választani POS készülékedhez?

A készpénzmentes tranzakciók rendezéséhez POS terminálra lesz szükséged, ennek a mindennapi használatához viszont elegendő bankkártya terminál szalaggal is kell rendelkezned.

A Novopayment következő blogbejegyzésében összeszedtük Neked a legfontosabb tudnivalókat a hőpapírtekercs választással kapcsolatban!


Mi az a bankkártya terminál szalag?

A bankkártya terminál szalag lényegében az a bizonylatpapír, ami minden sikeres kártyás fizetés után ki van nyomtatva és tartalmazza az adott tranzakció részleteit. Fontos tartozéka minden POS terminálnak és online pénztárgépnek, ami tekercsként kerül bele a készülék nyomtatójába. Ebből adódóan ez is része a bankkártya elfogadás költségeinek.

Az ilyen tekercseket hőpapírnak vagy thermo szalagnak is szokás nevezni, ami a nyomtatás mögötti technológiára utal. A bizonylat kinyomtatásához ugyanis, a hagyományos nyomtatókkal ellentétben, semmi tintára nincs szükség. A thermo szalag hőérzékeny. Amint a nyomtató feje felmelegíti 70 és 120 Celsius fok közé, a papír elszíneződik, és megjelennek rajta a tranzakció részletei.

Több védőrétegből is állhat a hőpapír. Minél több védőréteget kap a gyártás során, annál magasabb hőterhelést képes elviselni.

Emellett jóval gyorsabban és csendesebben is működnek a minőségi POS terminálok nyomtatói, hogy a szalag kinyomtatása se lassítsa a kártyás tranzakciók rendezését. Arról nem is beszélve, hogy sokkal olcsóbb, mint a tintás nyomtatás.


POS terminál szalag típusok – Miből lehet válogatni?


1. Kétrétegű hőpapír 

A leggyakrabban alkalmazott POS terminál szalag típus. Az alap papírréteg alul található, felül pedig a hőérzékeny, vegyszerrel kezelt felület, ami elszíneződik a nyomtatás alatt.


2. Háromrétegű hőpapír

Ott érdemes alkalmazni, ahol nagyobb felbontású nyomtatásokra van szükség. További védőréteg is alkalmazható olyan ipari körülmények között, ahol még hosszabb távú védelmet szeretnénk biztosítani a papírnak az elkopástól.


3. BPA (Biszfenol A) mentes bankkártya terminál szalagok

Vegyianyag mentes hőpapír. A vegyszerrel kezelt papírfelületekkel ellentétben szelektíven is gyűjthető, ha valóban minden adalékanyagtól mentes. Minden más esetben továbbra is vegyes hulladékként kell kezelni a thermo papírtekercseket. 


4. Önmásoló (átmásoló) papírtekercs

Olyan bankkártya terminál szalag, aminek a speciális bevonata nyomás hatására átkerül az egyik papírról a másikra. Remekül alkalmazható olyan üzleteknél vagy vendéglátó egységeknél, ahol a magas forgalom miatt instant szükséged van a bizonylatok másolatára.


5. Színes POS terminál szalag

Lényegében ugyanaz, mint az alap hőpapír, a különböző színekkel viszont van lehetőség „személyre szabni” a blokkpapírt is. Ez nem csak a márkázásban lehet hasznos, hiszen akár kategorizálni is lehet vele a különböző tranzakciókat.


POS terminál szalag választás: mire kell még figyelni?

  • Univerzális hőpapír. A POS terminál szalag választást megkönnyíti, hogy sok esetben univerzális hőpapírtekercseket vásárolhatsz, amelyek típustól függetlenül mindegyik kártyaleolvasó készülékkel kompatibilisek.
  • Hőpapír méretek. Amire feltétlen figyelj a választásnál, az a thermo szalag átmérője, mivel leginkább ez határozza meg, hogy milyen terminálhoz vagy pénztárgéphez használhatod az adott papírtekercset. Nem megfelelő méret esetén nem fogod tudni belerakni a hőpapírtekercset a terminálba. A legegyszerűbb módja ennek a leellenőrzésére, ha megnézed a bankkártya terminál használati utasításában, hogy milyen méretű hőpapírokkal kompatibilis az adott készülék. A standard, minden terminálhoz jó POS hőpapír mérete: 57x37 mm.
  • Minőség. Egy jó minőségű POS terminál szalag akár 8-10 évet is kibírhat kopás nélkül, ha szigorúan ellenőrzött gyártási feltételek mellett készült. Nem szakad el könnyedén, tartós, finom felülete porlódásmentes. Ez a terminál hőfejét is védi a kopástól.
  • Mennyiség. Tervezz előre, hogy ne a legnagyobb forgalom közepén fogyj ki! Ráadásul a legtöbb webáruházban kedvezményesen is vásárolhatsz, ha nagyobb mennyiséget rendelsz.
  • Tárolás. Érdemes a tekercseket UV-álló, vízzáró fóliában tartanod.


A bankkártya terminál szalag cseréje lépésről lépésre

A bankkártya terminál szalag behelyezése és cseréje szerencsére nem okoz nagy fejtörést, és 1 percen belül megoldható.

  1. Nyisd fel a terminál nyomtatójának a fedelét (rendszerint a terminál képernyője felett található)!
  2. Helyezd be a hőpapír tekercset!
  3. Húzz ki egy kis adag papírt magad felé, és figyelj arra, hogy a tekercs alatt vezesd el! A papír üres, fényesebb felülete feléd kell, hogy nézzen (a papír hátoldalán a törvényi előírásnak megfelelő nyomtatott szöveg található).
  4. Csukd be nyomtató fedelét! A fedélnek megfelelően le kell szorítania a hőpapírt, hogy a POS terminál kinyomtathassa a szalagot a tranzakció részleteivel.


Minden esetben kell POS terminál szalag? A Novopaymentnél nem!

Ha a hordozhatóság különösen fontos szempont a vállalkozásod mindennapjaiban, akkor már csak ezért is meg leszel elégedve a Novopayment D220 POS terminállal, amihez még szalagot sem kell venned. Teljes mértékben papírmentes készülékről van szó, nincs benne nyomtató. Ennek köszönhetően a súlya 190 gramm alatt maradt. Ez a világ egyik legkönnyebb bankkártya terminálja!

Kis méretétől függetlenül így is rendelkezik egy nagy felbontású, színes képernyővel, ami hozzájárul könnyű kezelhetőségéhez. Kicsi, gyors, fenntartható, és még az irodai költségeken is spórolhatsz vele.

Kell ennél több?


Bankkártya terminál szalag Novopayment POS terminálokhoz: mit nyújtanak Neked a készpénzmentes fizetés szakértői?

A Novopayment bankfüggetlen POS terminálok szalaggal vagy anélkül is közel szünetmentes teljesítményt tudnak biztosítani a vállalkozásod mindennapjaiban. Elfogadhatsz velük minden általános hitel- és betéti kártyát, de még SZÉP és EP kártyás fizetéseket is tudsz majd fogadni velük. 

A terminál igénylési folyamatot a te igényeidhez szabjuk, hogy mindenképp olyan számlázási konstrukciót és készüléket találjunk Neked, ami a legelőnyösebb a vállalatod számára. Úgy utaljuk az üzleted forgalmát, ahogy Neked kényelmes (terminál szerint, üzlethelyiség szerint, pénznem szerint…).

A mindennapi működést a saját online riporting felületünk is megkönnyíti: minden tranzakciót megtalálsz a riportok elkészítéséhez. Emellett pedig 0-24 elérhető, ingyenes szerviz szolgáltatásunkra is számíthatsz mindig, ami 1 munkanapon belül elhárítja az esetleges technikai problémákat.

KÉRJ TŐLÜNK SZEMÉLYRE SZABOTT AJÁNLATOT AKÁR MOST!


További cikkeink

A POS terminál jelentése - Mi az a POS terminál és miért éri meg beszerezni vállalkozása számára?

A POS terminál jelentése - Mi az a POS terminál és miért éri meg beszerezni vállalkozása számára?

Bővebben
Fizetés okostelefonnal üzletedben - telefonos fizetési lehetőségek biztosítása

Fizetés okostelefonnal üzletedben - telefonos fizetési lehetőségek biztosítása

Bővebben
Online vásárlás bankkártyával, biztonságosan

Online vásárlás bankkártyával, biztonságosan

Bővebben