NFC fizetés okosórával az üzletedben: hogyan fizethetnek a vevőid az okosórájukkal?

Az NFC fizetések okosórával és okostelefonnal egyaránt elterjedtek világszerte.

Ezzel párhuzamosan egyre inkább csökken a készpénzes fizetések aránya – ez a trend hazánkban is megfigyelhető.

A Novopayment következő blogbejegyzésében kifejtjük, hogy kereskedőként hogyan alkalmazkodhatsz legegyszerűbben ehhez a trendhez, hogy potenciálisan új vevőkre tehess szert az okosórás NFC fizetésekkel!


Mi az összefüggés egy okosóra és az NFC fizetés között?

Hogyan lehetséges az okosórás NFC fizetés? A „Near Field Communication” (NFC) elektromágnes hullám alapú technológiának köszönhetően vezeték nélküli adatátvitelt lehet létrehozni két egymáshoz közeli eszköz között. 

A gyakorlatban ebből az egyik eszköz egy NFC-kompatibilis okosóra vagy okostelefon (ez az adatküldő eszköz), a másik pedig egy szintén NFC-kompatibilis POS terminál vagy SoftPOS alkalmazás (az adatvevő eszköz). Ez utóbbi annyiban különbözik a hagyományos bankkártya termináltól, hogy applikáció segítségével POS terminálként működtethető vele a kereskedők okostelefonja, akik így is tudják fogadni a vevőik okosórás NFC fizetéseit.

Habár a Bluetooth nagyobb hatótávolsággal rendelkezik, az NFC nagy előnye, hogy nagyobb párosítási sebességgel létezik, és kevesebb energiát fogyaszt. Ráadásul a rövidebb hatótávolság (kb. 4 cm) sem feltétlen hátrány, mert ez is a fizetés biztonsága mellett szól: alacsonyabb a kockázata annak, hogy egy másik eszköz csatlakozzon hozzá a sajátunkon kívül.

Lényegében az NFC fizetésnek köszönhetően ugyanúgy rendezhetjük okosórával a vásárlásainkat, mintha elővennénk a fizikai bankkártyánkat.


NFC fizetés okosórával: így is szerezhetsz új vevőket!

Miért éri meg neked kereskedőként lehetővé tenni az NFC fizetést okosórával az üzletedben? Dióhéjban: mert az előnyeinek köszönhetően már annyian veszik igénybe ezt a lehetőséget, hogy szélesítheted vele a vevőkörödet.

Az első NFC-kompatibilis okostelefon 2010-ben jelent meg (ez volt a Samsung Nexus S), 5 évvel később az okosóra piacon a Visa és a Swatch kezdett el NFC fizetésre alkalmas modelleket gyártani.

Azóta csak egyre népszerűbb lett ez a trend a vevők körében.

Kényelmesebb és gyorsabb okostelefonnal fizetni, mint bankkártyával vagy készpénzzel. Az okosóra pedig még ehhez képest is nagyobb kényelmet tud nyújtani a fizetés során, mivel még a zsebünkbe se kell nyúlni, csak odatartani a karunkat. Az okosórák futás és úszás közben is kényelmesen igénybe vehetők, nem kell őket levenni akkor sem. Nem véletlen tehát, hogy egyre több vevő használja fizetéshez is az okosóráját.

Sokan biztonsági okokból is preferálják ezt az érintésmentes fizetési módot, hiszen egyrészt nem kell elővenni hozzá fizikai kártyát, másrészt a virtuális kártya (digitális tárca) megoldásokkal nehezebb visszaélniük az illetékteleneknek. Akár okostelefon, akár okosóra-alapú az NFC fizetés, a felhasználónak minden esetben azonosítani kell magát – tehát még ha valaki el is veszti a telefonját és az okosóráját, akkor sem férnek hozzá könnyen a pénzügyi adataihoz. A digitális tárcák pedig nem is tárolják a bankkártya adatait.


NFC fizetés okosórával: mi a feltétele a tranzakció létrejöttének?

Az NFC fizetés okosórával villámgyorsan megtörténhet, ha teljesül két feltétel:

  1. Mind az okosóra, mind a fogadó eszköz (POS terminál, okostelefon SoftPOS alkalmazással) NFC-kompatibilis.
  2. Az okosórán le lett töltve a megfelelő digitális tárca alkalmazás, és a bankod támogatja ezt a fizetési szolgáltatást.


Vásárlóként leginkább az okosóra típusa határozza meg, hogy mely alkalmazások közül válogathatsz (Xiaomi telefon esetén Xiaomi Pay, iOS rendszer esetén Apple Pay, Samsung esetén Samsung Pay…). A Google Wallet (korábban Google Pay) applikáció is használható már okosórás NFC fizetésekre Magyarországon. A Fitbit Pay és a Garmin Pay is népszerű választás azoknál a fogyasztóknál, akik független pénzügyi szolgáltatóknál rendelkeznek digitális tárcával (Revolut, Wise). 

Kereskedőként olyan POS terminálra lesz szükséged, amely képes fogadni az okosórás NFC fizetéseket, vagy SoftPOS alkalmazásra. Utóbbi esetben, ha Androidos okostelefod van, akkor figyelj arra, hogy a legördülő menüben kapcsold be az NFC funkciót.


Okosórás NFC fizetések fogadása az üzletedben a Novopayment villámgyors POS termináljaival

Az NFC fizetés okosórával Novopayment POS terminál segítségével közel szünetmentesen megoldható minden kereskedőnél. Minden készülékünk NFC kompatibilis. 

A vállalkozásod méretétől függetlenül segítünk Neked kiválasztani a legmegfelelőbb eszközt, akár hordozható, akár asztali terminálra van szükséged. Nem kell tartanod rejtett költségektől, hűségidő nélkül dolgozunk: Téged is a szolgáltatásunk megbízhatóságával és színvonalával szeretnénk meggyőzni, ahogyan a többi vevőnket is. Szolgáltatásunk részeként 0-24 elérhető szerviz szolgáltatásra is számíthatsz.

A Novopayment által nyútott SoftPOS alkalmazással pedig saját Androidos okostelefonodat is felhasználhatod POS terminálként, hogy fogadhasd a vevőid okosórás NFC fizetéseit! A módszer biztonságához az is hozzájárul, hogy amint megnyitod a SoftPOS applikációt, a telefon minden egyéb funkcióját lezárja az alkalmazás használata alatt.


ÁRAJÁNLATOT KÉREK!


További cikkeink

Így válhatsz könnyedén egészségpénztár kártya elfogadóhellyé

Így válhatsz könnyedén egészségpénztár kártya elfogadóhellyé

Bővebben
A POS terminál igénylés menete - Így szerezheted be az új bankkártya terminálodat egyszerűen

A POS terminál igénylés menete - Így szerezheted be az új bankkártya terminálodat egyszerűen

Bővebben
Bankkártyás fizetés webáruházban - Emeld vállalkozásod a következő szintre!

Bankkártyás fizetés webáruházban - Emeld vállalkozásod a következő szintre!

Bővebben