A POS terminál azonosító (TID szám) szerepe vállalkozásod számára

A készpénzes tranzakciók csökkenésével párhuzamosan egyre inkább elterjedt a bankkártya terminálok használata a fizikai és virtuális kártyás fizetések fogadásához.

A Novopayment következő blogbejegyzésében most a POS terminál azonosító szerepét fogjuk körbejárni. Megtudhatod, hogy mit jelent, mire jó és miért fontos a vállalkozásod mindennapjaiban.


Mi az a POS terminál azonosító (TID szám)?

A POS terminál azonosító egy egyedi számsor, ami lényegében a készülék digitális nyomát jelzi a rendszerben. Mivel minden készüléknél különböző, így fel lehet őket ismerni és megkülönböztetni egy rendszeren belül is, ha például több mint egy terminállal rendelkezel. 

Ennek az azonosítónak köszönhetően tudja a terminál rögzíteni és nyomon követni az összes tranzakciót, ami nála végbement. Ez adja az alapot a tranzakciók biztonságos és gyors feldolgozására, és elősegíti az adatok későbbi elemzését is.

Az egyedi nyolcjegyű POS terminál azonosító szám rendszerint a készüléken lévő matricán található, valamint minden kinyomtatott blokkpapírnak a tetején, „TID” jelöléssel (TID = Terminal Identification Number).


A TID azonosító szám nem összekeverendő a kereskedő azonosítóval (MID)!

A nyomtatott blokkpapíron rendszerint egymás után található a MID és a TID azonosító szám. A TID a POS terminál azonosítója, ami minden egyes készüléknél más, míg a MID (Merchant Identification Number) a kereskedő azonosító. Bolthely azonosítóként is szokták hívni.

A MID számot a pénzügyi szolgáltatód használja fel arra, hogy beazonosítsa a bankszámládat kereskedőként. Ez biztosítja, hogy a bolti vagy éttermi forgalmad a megfelelő helyre kerül, ennek hiányában nem lenne érvényes „úticélja” a jóváírt összegeknek. A TID pedig a tranzakciónál alkalmazott hardver beazonosítására használható.

Minden kereskedői számlához egy egyedi MID tartozhat, de egy MID alatt több egyedi TID azonosító szám is tartozhat, ha például több terminállal rendelkezel, és mindegyik egy bankszámla alá tartozik.


Mire jó a POS terminál azonosító?

 • Tranzakciók visszakeresése, ügyfél-visszatérítések elősegítése. A POS terminál azonosító a kereskedők, bankok, kártyatársaságok, de még a vevők számára is nagy segítség, amikor vissza kell keresni egy tranzakciót, mivel így pontosan beazonosítható, hogy melyik terminálnál történt a fizikai vagy virtuális kártyás fizetés. Így például, ha bármi miatt visszatérítés szükséges, sokkal egyszerűbben igazolhatod a tranzakció pontos összegét. Ezzel pedig a vásárlóid elégedetlenségét is elkerülheted, és biztosíthatod, hogy a visszatérítések gond nélkül végbe menjenek.
 • Extra biztonság. A tranzakciók feldolgozásában egy extra biztonsági réteget ad, hogy pontosan be lehet azonosítani, hogy melyik eszközön milyen összegű fizetések mentek végbe. Így még egyszerűbb kiszűrni az engedély nélküli hozzáféréseket és a potenciális csalási kísérleteket.
 • Átláthatóbb üzleti folyamatok. Különböző terminálok különböző szerepeket tölthetnek be, így akár kategorizálhatod is a tranzakciókat készülékenként.
 • Adatelemzési lehetőségek. Az üzleti stratégiád továbbfejlesztésére is felhasználhatod az egy-egy POS terminál azonosítóhoz tartozó adatokat. Figyelemmel követheted az eladási trendjeidet, beazonosíthatod a népszerűbb termékeket, ellenőrizheted az egyes fizetési pontok teljesítményét.
 • Készletgazdálkodás elősegítése. Akár a meglévő készletgazdálkodási rendszereddel is összekötheted a POS terminál azonosítódat, így még egyszerűbben tudod követni, hogy mely termékek fogynak gyorsabban. Proaktívabban tudod kezelni a teljes kínálatod elérhetőségét, aminek köszönhetően a vásárlóid elégedettségét is növelheted.


Novopayment POS terminál azonosító: a beüzemelésen kívül is számíthatsz a készpénzmentes fizetés szakértőinek a támogatására

A Novopayment elismert POS terminál szolgáltatóként több téren is meg tudja könnyíteni a vállalkozásod mindennapjait, beleértve a TID azonosító számok rendszerszintű felhasználását.

 • Szofisztikált kereskedői portál, online riporting felület. Minden általad igényelt terminálhoz biztosítjuk a Novopayment saját ügyfélkapus rendszerét, amelyen belül POS terminál azonosítónként egyszerűen visszakövethetsz és ellenőrizhetsz minden egyes készpénzmentes tranzakciót. Rendszerünk azonnal frissül minden tranzakció után, így valós időben is követheted pénzügyeidet. Felhasználóbarát felület, amit riportingra és kimutatások elkészítésére is használhatsz.
 • Szigorú biztonsági előírások. A Novopayment terminálokkal a biztonság minden egyes tranzakciónál adott. Partnereink között tudhatjuk Európa legnagyobb fizetési szolgáltatóit, akiknek köszönhetően garantálni tudjuk, hogy a saját és a vásárlóid adatai már az első pillanattól kezdve biztonságban vannak. Csakis a legmodernebb cyberbiztonsági és titkosítási technológiát alkalmazzuk, hogy ezt a színvonalat tudjuk Neked biztosítani. 
 • Hűségidő helyett minőség és megbízhatóság. Minden eddigi partnerünket és ügyfelünket szolgáltatásunk színvonalával győztük meg. Rejtett költségektől sem kell tartanod, minden árajánlatunk átlátható, „apró betűs” részlet nélkül, hogy könnyen tervezhess a költségeiddel.
 • Könnyű beüzemelés. A mellékelt használati utasítással könnyen beüzemelheted új POS terminálodat a kereskedői azonosítóddal, de akár szakembereinkre is bízhatod ezt a feladatot, akik hasznos tanácsokat is adnak a készülék mindennapi használatához.
 • 0-24 elérhető ügyfélszolgálat. Rendelkezésedre állunk a műszaki hibák elhárításában is.
 • Személyre szabott, bankfüggetlen ajánlatok. Nem kell új számlát nyitnod, a Novopayment oda utalja a vállalkozásod forgalmát, ahova csak szeretnéd. Akár üzlethelyiség, pénznem, vagy terminálonként is.

KÉRJ EGYEDI ÁRAJÁNLATOT ÚJ POS TERMINÁLODRA!

További cikkeink

Internetes vásárlás biztosítása webshopodban: az online fizetés előnyei

Internetes vásárlás biztosítása webshopodban: az online fizetés előnyei

Bővebben
Mitől függhet egy bankkártya terminál díja? Útmutató a POS terminál bérleti és tranzakciós díjakhoz

Mitől függhet egy bankkártya terminál díja? Útmutató a POS terminál bérleti és tranzakciós díjakhoz

Bővebben
Melyek a legjobb elektronikus fizetési módok a hazai vállalkozások számára?

Melyek a legjobb elektronikus fizetési módok a hazai vállalkozások számára?

Bővebben